”Målsättningen var att vända trenden”

Laget vann hemmamatchen i söndags men den största segern under 2019 är egentligen att laget över huvudtaget finns kvar i seriespel.

Om matchen i lördags finns det inte så mycket att säga. Stenungsunds IF:s damer vann med 2–0. Båda målen gjordes i den första halvleken.

– Det var en svårspelad match, säger Rickard Vennström, huvudtränare för Sif:s damlag.

– Vi lyckades bra med vårt omställningsspel – där är vi väldigt bra och det var något som vi jobbade mycjet med under våren. Men det var inget skönspel i övrigt.

Flera valde att stanna

Desto mer finns det att säga om damlaget som helhet. Mitt under säsongen 2018 togs beslutet att lämna tvåan. Inför säsongen 2019 kom Rickard Vennström in som huvudtränare med Sören Grefwe som assisterande och Lars Nilsson som lagledare.

– Jag hade ett sabbatsår förra året efter att ha haft andralaget under ganska många år, säger Rickard som var ganska lättövertalad att ta sig an uppdraget.

– Men jag var nog lite orolig för om laget skulle finnas kvar, om vi skulle få tillräckligt många spelare. Jag tror sex-sju spelare fick erbjudande om provspel i andra klubbar högre upp men de valde att stanna. Det var det som gjorde att jag kunde hoppa på uppdraget, säger Vennström som på pappret när försäsongen inleddes hade cirka 17 spelare ”med några frågetecken”.

– Vi tog beslut om att inte ha ett andralag i år. Vi ville att laget under skulle få fortsätta spela sin flickfotboll.

Trots detta har laget ändå fått låna in några 04:or och till och med någon 05:a i någon match.

Vända trenden

Var målsättningen inför 2019 att stabilisera verksamheten?

– Ja, det handlade om att börja om och att vända trenden. Att börja med grunderna. Att jobba mer med mjuka värden för att skapa harmoni och trivsel i gruppen, säger han.

–Tittar man tillbaka på de två-tre senaste åren är det ett 20-tal spelare som har försvunnit från Sif. Det är kul att de har tagit klivet högre upp men det är otroligt många.

Även om det ibland märks om tre-fyra spelare är borta, så har laget på 16 spelade fajter i division 3 Bohuslän/Dalsland vunnit tio och kryssat i en. Laget ligger med två omgångar kvar att spela på fjärde plats med möjlighet att avancera.

– Resultatmässigt har det gått mycket bättre än förra året, det är inget att snacka om. Lite påfyllning av hemvändare och att vi får behålla truppen, så blir det nog att kliva ett steg i seriesystemet.

Tydlig målsättning

Det är den tiden på året där man i fotbollssammanhang pratar om framtiden. Det handlar inte bara om vad ledartrion vill utan även hur klubben ser på framtiden.

– Det är viktigt att vi arbetar fram en tydlig målsättning med damfotboll tillsammans med föreningen, säger Vennström.

– Ett mål för framtiden måste vara att öka snittåldern i laget, säger Vennström om det lag som bara har en spelare som är över 20 år.

– Det är vår målvakt Julia Härström som är 21 år. Resten är född på 2000-talet. Men vi har precis fått ett nytillskott som är 22 år men hon är inte aktuell för spel i år.

”Kunde inte lämna”

En som tillhör en av de äldre i laget är 19-åriga Klara Gustafsson som förutom fotboll även spelar innebandy i SIBK. Hon spelade i Sif under säsongen 2018 och var en av dem som fick erbjudande om att spela i ett annat lag.

– Men jag tackade nej till det, säger hon. Jag har spelat i Sif i hela mitt liv. Lagkompisarna är så underbara, så jag kunde inte lämna, säger hon.

– Rickard är en tränare som många i laget har haft. Det var en trygghet för laget för han är en bra tränare. På försäsongen fokuserade han på att det skulle vara en bra sammanhållning innan vi började prata taktik, säger Klara.

– Jag tycker det är en jättebra sammanhållning. Ingen är utanför och alla kan vara sig själva. Mot slutet av säsongen har vi fått resultaten med oss för allt slit på träningarna. Det känns kul att spela matcher och att komma till träningar.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se

Fotboll

Division 3 Bohuslän/Dalsland

Stenungsund- Bengtsfors

2–0 (2–0)

Målskyttar Stenungsund: Emelina Persson och Emma Holmberg.