• Alfred Buskqvist är född och uppvuxen i Håltet på Tjörn och tävlar för IK Stern i Göteborg. Just nu läser han på högskola i Östersund och har siktet på att ta en plats i det svenska landslaget i längskidor. FOTO: PONTUS HERMANSSON

  Med sikte på OS i Beijing

  Någonstans där i fjärran finns ambitionen för och drömmen om att få delta i ett vinter-OS men först vill han ta sig in i det svenska U23-landslaget. För Alfred Buskqvist stakades hans framtida spår ut med början i Håltet på Tjörn.

  Spåret har fått en fortsättning i Östersund där Alfred den morgon Lokaltidningen ringer honom har hunnit med ett cirka 20 kilometer långt skidpass.

  – Det blev ett ganska lugnt pass. Alla viktiga tävlingar kommer ju nu innan jul, säger Alfred om det pass som präglades av tungt före på grund av cirka 20 centimeter nysnö.

  Skidpremiären skedde förrförra helgen i Gällivare och Volkswagen Cup för seniorer i Idre fjäll sker nu till helgen.

  – Sedan rullar det på hela tiden, säger Alfred.

  Många träningspass

  Grunden för allt är träningar. Alfred hinner med ganska många pass under en vecka.

  – Det beror på om det är högvecka eller lågvecka och beroende på hur mycket man tävlar, säger Alfred.

  – Väldigt mycket av träningen ligger under sommarhalvåret med ungefär 20 timmar i veckan fram till för fyra-fem veckor sedan då det blev mer av tävlingsperiod. Då blir det färre antal timmar.

  – Antalet pass ligger på kanske tio-tolv pass under högvecka och åtta-tio till under tävlingssäsong.

  Mora och Östersund

  Allt det här sker samtidigt som Alfred läser det andra året på en treårig utbildning i idrottsvetenskap vid Skiduniversitet i Östersund. Den föregicks av fyra år på skidgymnasium i Mora.

  – Jag läser 100 procent till skillnad från många andra skidåkare, som vill ha mer tid för skidåkningen, men jag tycker det har fungerat ganska bra hittills.

  Han läser bland annat ledarskapskurser, träningslära och testmetodik. Med denna utbildning i ryggen kan han i framtiden arbeta som tränare men många studerande väljer forskarbanan.

  – Jag ska eventuellt läsa med inriktning som fysioterapeut och sjukgymnastik.

  Indoktrinerad

  Han är född och uppväxt i Håltet utanför Rönnäng på Tjörn som det yngsta syskonet av fem.

  – Hela min familj är väldigt skidintresserad. Mina föräldrar är båda från Göteborg. Pappa började åka när han var 17 år med inriktning på Vasaloppet medan mamma har varit främst orienterare och senare börjat åka skidor, säger Alfred som blev medlem i sin pappas moderklubb IK Stern från Göteborg.

  Hans tolv år äldre storasyster liksom en annan storasyster har också läst på skidgymnasium. På så sätt fick Alfred tidigt en inblick i vad det innebar.

  – Jag blev indoktrinerad med längdskidor från det jag var liten, säger Alfred.

  Ingen talang

  På frågan om när han insåg att han inte bara hade talang för att åka skidor utan också var ganska bra har Alfred inget svar.

  – Jag vet inte riktigt om man kan säga så! Jag var verkligen inte på något sätt en talang när jag var ungdom plus att jag som yngre var ganska småväxt, säger Alfred som dock ”alltid haft lätt för det tekniska”.

  – Målet från början var att komma in på skidgymnasiet för detta med att åka skidor var ju så roligt. Sedan har det successivt blivit mer långsiktiga mål och en satsning på eliten. Målen flyttas ju fram hela tiden.

  Hur ser de närmaste målen ut?

  – Första målet på vägen är att ta sig till U23-VM i Kandersteg i Schweiz i månadsskiftet januari-februari nästa år. Det är väldigt tufft men det är inte omöjligt. Det måste gå väldigt bra på de kommande tävlingarna, säger Alfred som på allvar vill ta sig in i seniorklassen.

  – Det är ett stort hopp mellan junior- och seniorklassen. Det är en så stor skillnad i träningsmängd plus att man möter bra skidåkare.

  Han vill kunna etablera sig i Världscupen och ta sig in i landslaget.

  Hur fort det går återstår att se. 2019 går Världscupen i Ulricehamn.

  – Där hoppas jag att kunna få vara med och få åka så nära hemmaplan.

  …liksom OS 2022

  En bit bort i framtiden finns OS i Beijing år 2022 då han är 25-26 år gammal.

  Är det en ideal ålder för en skidlöpare?

  – Både jag och nej. Det skiljer sig från person till person. Det finns många åkare i landslaget på framför allt herrsidan, som Daniel Rickardsson och Johan Olsson, som blev duktiga ganska sent. Men de flesta är som bäst från 26 och fram till 30 år. Lukas Bauer slutade häromåret och han var ju 42 år!

  – Det krävs så stor träningsmängd för att nå dit. Det tar många år att bygga upp det.

  Men Alfred har onekligen tiden för sig.

  Tony Balogh

  0303 72 82 24

  tony.balogh@otv.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar