Anthiny Caruso Stenungsunds HF

Mentala spelet för Stenungsunds målvakt

Anthony Caruso står beredd när chansen väl kommer att vakta Stingers kasse

Han har ett italienskt efternamn men har påbrå från England, Irland och Skottland samt faktiskt Sverige. Möt Stenungsunds HF:s målvakt Anthony Caruso.

Det där med Sverige är faktiskt inte taget ur luften för amerikanen som är född den 31 januari 1991 i Kalifornien men tillbringat mycket av sin uppväxt i Arizona cirka 45 minuters bilfärd från Phoenix.

– Min mamma håller på med släktforskning och jag har irländska, skotska, tyska och italienska samt – fick jag reda på för typ två veckor sedan – även svenska rötter. Mamma hittade en äktenskapslicens på min mormors sida från Stockholm, säger Anthony eller Tony som hans förnamn förkortas till.

Hur mycket svensk är du?

– Kanske fem procent.

Men ändå.

– Precis – men ändå! Jag har nämnt det för lagkamraterna som kommenterade det med att ”aha, du har kommit tillbaka till ditt hemland”.

Spel för Vindeln

Tony har alltid velat resa till Italien och då närmast Neapel för det är där hans pappas släkt kommer ifrån. Men den första trippen till Europa blev istället norra Sverige och spel i Vindelns HF i division 2.

– Kanske lite för långt norrut, lite för kallt och alldeles för lite solljus men klubben var jättebra och det var en bra säsong för mig, säger Tony.

Kontrakt med Vindeln fick Tony via en agent han lärt känna på en målvaktsskola i Toronto.

Tony hade fram tills dess spelat ishockey på universitetsnivå.

Efter fyra års studier på Northern Arizona University tog han våren 2016 examen i journalistik med inriktning på radio och TV.

– Jag visste på förhand om att det var en liten stad men jag hade oftast så mycket att göra att det inte spelade någon roll. Eller så åkte jag bara in till Umeå. Ungefär som här jag kan åka till Göteborg om jag vill, säger Tony.

Efter förra säsongen åkte hem till USA, tränade under sommaren för att sedan komma tillbaka.

För kom tillbaka gjorde han fast denna gång till södra Sverige och Stenungsunds HF då laget hade drabbats av en skada på en av målvakterna.

Liten hamnstad

– Jag kom hit kring midnatt den 18 september. Vi hade träning dagen efter och två dagar senare träningsmatch, säger Tony som delar lägenhet med Stingers kanadensiske anfallare Tyler Romain.

– Stenungsund känns som en liten hamnstad men är ändå inte just det. Folket har varit väldigt vänliga plus att jag – förutom att spela ishockey – även haft möjlighet att coacha några av ungdomslagen.

Vilken är den största utmaningen – den fysiska eller mentala?

– Som målvakt måste man vara fysiskt förberedd eftersom spelet tar så pass mycket på krafterna, säger Tony.

– Men det är en större mental utmaning än vad man kan tro. Utespelare kan hänga upp sin karriär på saker som mål, assist och liknande. För en målvakt handlar det enbart om segrar eller förluster.

”Jag är förberedd”

– Å andra sidan gör den här mentala tuffheten att man är bättre förberedd för vad som senare kommer i livet, menar Tony.

Den mentala biten är viktig om man, som i Tonys fall, konkurrerar med Robert Kinisjärvi som så här långt har fått förtroendet i Stenungsunds kasse i a-lagets samtliga spelade matcher.

– Jag har jobbat så hårt man kan göra och jag vet att jag gör bra ifrån mig på träningarna. säger Tony som dock självfallet har respekt för tränarnas val av Kinisjärvi i mål.

– Jag väntar på min tur men jag vill verkligen spela. Jag vill verkligen kunna hjälpa laget så mycket som det bara är möjligt.

– Jag är förberedd för att på isen kunna visa vad jag kan.

Tony Balogh

0303 72 72 24

tony.balogh@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar