Mikael Holms långa dag färd mot nedsläpp

Han har snart gjort 400 matcher som huvuddomare i den högsta svenska hockeyligan SHL men den dagen han gör en perfekt kamp är det kanske dags att göra något annat.

– Man är ibland så mycket mer en matchledare än en domare, säger Mikael Holm från Skärhamn.

Lokaltidningen STO följde honom under en dag på jobbet och matchen HV71-Frölunda.

När många andra så smått började fundera på jul- och nyårsledighet hade de som har ishockey som sitt yrke – spelare, ledare och domare i SHL där Mikael Holm är en i den senare yrkesgruppen – nästan som mest att göra.

Med start tisdagen den 17 december spelade lagen tre omgångar strax innan jul och tre kamper i mellandagarna.

Men de kamperna spelades i skuggan av svarta rubriker i massmedia. En stormig höst kulminerade i att flera domare mordhotades. Någon fick till och med uppleva objudna hembesök.

Mikael, som den här säsongen gör sin femte säsong som hockeydomare på heltid, har självfallet åsikter om situationen som han menar inte har att göra med nya regler som blivit svår(be)dömda.

– Känslan är att det är en väldig skillnad på den här säsongen jämfört med tidigare år, säger Mikael där vi sitter i bil på väg de cirka 22 milen till kvällens uppdrag i Jönköping.

– Det har egentligen att göra med klimatet idag med sociala medier och hur människor är mot varandra. Det är inte synd om oss (läs: domare) men många förstår inte vilka krafter som sätts igång. Det är allt från sportchefer till tränare till spelare som inte förstår sina roller.

– Det som de säger är ju alltid ”rätt” för betraktaren som håller på ett lag. Och då finns det samtidigt inte en enda tränare som kan regelboken i sin helhet eller hur reglerna ska tolkas. De ser bara hur reglerna borde tolkas till sin egen fördel.

Klubbarna äger ligan

Klubbarna äger SHL och är til syvende og sidst de som kommer fram till hur man ska döma. Möten sker kontinuerligt under året. Innan säsongsstarten sitter tränare, lagkaptener och domare i möte om nya regler och hur man ska förhålla sig till varandra.

– Att man då sågar av den egna grenen som man sitter på just för att det drabbar det egna laget och ska skydda sig själv, ja det är ju någonstans där som det här har börjat. Vi domare har inga problem med kritik – det ingår i vårt jobb – men när tränare inte bara säger att ”idag var domaren dålig” utan berättar hela namnet, ja det är för jäkligt, menar Mikael.

– Den senaste tiden har det varit fyra-fem grejer som varit fullständigt oacceptabla. Hockeyfamiljen har ett jättestort ansvar för vad man gör. Respekten mellan varandra har tappats. Istället för att ta eget ansvar är det lättare att skylla på en annan part.

Klagomål framförs på att det inte går att ha dialog med domare.

– Men en hockeytränare i SHL vill i kanske 90 procent av fallen ha en monolog där han berättar vad han känner och hur det borde vara. Att ha en dialog vill man egentligen inte ha. Men man kan inte bara ta och ta hela tiden – man måste ge också.

Två timmar innan

Cirka två timmar innan nedsläpp blir det offentligt vilka fyra som ingår i domarteamet, men självfallet har domarna ett schema som sträcker sig en bra bit framåt i tiden. Att Mikael ska döma HV71-Frölunda var för honom känt sedan lång tid tillbaka.

Han packar sin trunk – det ingår fler skydd än vad man kan tro – samma dag som det är match (”grejerna måste ju hinna torka, speciellt när det är match varannan dag”) samt ser till att äta vid ett-tiden om det är nedsläpp klockan sju. Ankomsten till matcharenan planerar han till cirka två timmar innan match.

– Sedan får man ju kaffe och någon macka när man kommer fram, säger Mikael som på vägen oftast brukar lyssna på – fotbollspoddar.

Grundserien består av 52 matcher plus träningsmatcher, CHL och slutspel. Mikael sitter oftast själv i sin bil – flyger gör han till matcher i Stockholm och uppåt – men ibland kan han få sällskap av domarkollegan Marcus Linde från Kungälv eller linjemannen Henrik Pihlblad från Göteborg till matcher som de ska döma ihop.

In i matchbubblan

När går du in i ”matchbubblan”?

– Det är väldigt olika. Det är klart att man tänker lite smått på nästa match redan i bilen på väg hem från den man precis har dömt, men den där djupa fokuseringen kommer inte förrän man kommer till arenan, säger Mikael som tillfogar att det ingår i hans arbetsuppgifter att se matcher i efterhand i sin helhet.

– Jag vill inte överanalysera eller bygga upp anspänningar som egentligen inte finns. Den riktiga bubblan kommer efter uppvärmningen och under den sista halvtimmen innan match.

Tänker man att HV71-Frölunda är en form av derby som kan sätta sin prägel på kampen?

– Nej, inte mer än att det är de roligaste matcherna, så klart, med mycket folk på plats och så vidare.

Hur det har gått för lagen, om de befinner sig i ett bra flow eller inte, är ovidkommande för Mikael som vill förhålla sig så likriktat som möjligt inför varje match.

– Hur lagen ligger i tabellen är inget som jag påverkas av. Men om det har hänt något mellan lagen sedan innan, så är det klart att man har det med sig, säger Mikael.

Hur är hockeypubliken i Jönköping?

– Som en bra hockeypublik ska vara: enögd! Det är ju lite deras uppgift. De ska ju stötta sitt lag! Och vi domare gillar ju när det är fart och liv på läktarna. Det blir mycket roligare då.

Kan man tänka att idag ska det bli roligt på jobbet?

– Man kan se fram emot olika matcher med olika känslor. Idag tror jag att det kommer att blir roligt. Men det här jobbet är ju som alla andra jobb. Det är inte roligt varje gång men oftast har jag turen att det är roligt.

Domarcoach på plats

Efter ett stopp strax innan Jönköping för att tanka bilen anländer Mikael till Kinnarps arena strax innan klockan fem. Där möter han sina tre kollegor. Den andre huvuddomaren Sören Persson är sjuk och är därför ersatt av Johan Magnusson från Tranås. Linjemännen Anders Nyqvist och Rickard Nilsson kommer från Jönköping respektive Motala.

Två andra väsentliga herrar i domarrummet är Ulf Modig och Lars-Johan Ryhed. Den förstnämnde är HV71:s domarvärd (”han har flera gånger röstats fram som SHL:s bäste domarvärd”) medan den sistnämnde är den som förr kallades för domarkontrollant men som idag mer är domarcoach för såväl huvuddomare som linjemän.

– Tidigare var det verkligen granskning av domare, i alla fall när en annan höll på, säger Ryhed som är bosatt i Örebro och har ett förflutet som hockeydomare på elitnivå.

Jargongen i rummet är rak och hjärtlig. Att den som bor närmast (Nyqvist) kommer sist är nästan givet vilket han också får höra (”han tog väl stadsbussen”). Medan mackorna och kaffet hittar ner i respektive magar byter man om för uppvärmning i form av inomhusfotboll.

Matchgenomgång

Laguppställningarna anländer till rummet och 75 minuter innan nedsläpp sker matchgenomgång mellan domarkvartetten plus Ryhed. På samma sätt som i hockeylagens omklädningsrum pratar man om spelare och ledare i det samtal som Mikael leder.

Stämningen i domarrummet förändras med en gång från uppsluppenhet till koncentrerat allvar.

– Bland spelarna tycker jag det inte är någon som sticker ut speciellt mycket och som vi bör ha superkoll på. Jag vet inte vad ni säger om det? inleder Johan.

– Det finns några som är smidigare än andra. Jag vet inte om han som är osmidigast är med…jo, det här han, fortsätter Nyqvist som syftar på Frölundas Mats Rosseli Olsen.

Den kollektiva uppfattningen är att Olsen är en smula besvärlig – för att uttrycka sig milt – och att det är svårt att nå fram med budskap till honom under pågående match.

– Johan, kommer han till oss, så agerar vi bara på ett sätt: det är bara att skita i honom, bestämmer Mikael.

Tömma batterierna

Mikael dömde en match med just HV71 när de mötte Malmö den 21 december och ”det var hur lugnt som helst, inga konstigheter”.

– Och jag hade HV71 den 26 december. Då var de helt under isen mot Leksand. Det var under all kritik, säger Nyqvist.

– Men det var inget strul mot er domare? undrar Ryhed. Det är ju proffsiga i båset och ”Lillis” (huvudtränaren Stepphan Lundh) är ju alltid bra.

– Nej, det stämmer. Den enda man kanske ska ha en heads up på är (Anthony) Camara (i HV71). Får han en liten smäll och blir liggande är det jackpot på att han ger igen i nästa byte, säger Nyqvist.

– Men det här är en väldigt viktig match. Det handlar väl om vilket lag som ska gå upp på andraplats, va? HV71 kommer säkert att tömma batterierna; de har ju inte match nästa gång förrän den 9 januari. Jag tror vi får vara beredda på en match med högt tempo och två lag som vill spela.

– Kampen kan vi låta vara men spelförstörande moment får vi försöka hålla koll på som slashing, holding och liknande, säger Holm.

– Johan, du och jag får se till att driva tempot. När grabbarna är klara att släppa pucken, så är vi också klara. Vi håller stenhårt på det här med diskussionerna i samband med powerbreak och i perioderna. Ingen av oss fyra tar några diskussioner utan vi visar bara av dem men försöker hitta bra, korta dialoger ute på isen med varandra och med spelarna. Om vi gör vårt jobb från grunden kommer den här matchen att spela sig själv. Om lagen ska tömma sig, ja då tömmer vi oss också!

Starkt tempo

Mikael förklarar att med fyra par ögon på isen tittar egentligen bara en av huvuddomarna på pucken; den andra fokuserar på andra ytor. Linjemännen i sin tur har andra uppgifter. Mikael uppmanar Johan att inte enbart vrida på huvudet utan vrida hela kroppen, så att han ser vad kollegan tittar på.

Första perioden slutar 0–0 och går i ett furiöst tempo. Frölunda noteras för en interference efter 10.54.

– I en sådan här match måste utvisningarna komma till er, menar Ryhed i periodpausen. Och det går så fort där ute att de inte orkar tjata med er.

– Ja, hoppas det håller i sig, säger Holm som under perioden avvisade Frölundas lagkapten Simon Hjalmarsson för försök till samtal.

– Enligt reglerna får vi inte ha samtal under powerbreak. Jag fattar inte riktigt varför han skulle prata med mig. Han vet ju vad som gäller, säger Holm som inför andra perioden får en ursäkt av Simon – han hade bommat att det var powerbreak.

Orkar inte

Den andra perioden slutar 0–0 och går även den i ett högt tempo med långa spelsekvenser.

– Det flyter ju på – de orkar ju inte ens åka fram till er, säger Ryhed.

Ryhed var förvånad över att HV71:s Linus Fröberg blev förbannad i samband med en tekning. Svaret från Nyqvist var att Fröberg inte ville sätta ner klubban i isen.

– Då släppte jag bara pucken och åkte därifrån…

Det föll tre mål i den sista perioden där Frölunda fick det sista med 3.04 kvar att spela. Ett ribbskott från Rhett Rakhsani dansade ner på Jonas Gunnarssons rygg och in till seger 2–1 för Frölunda.

Efter matchen ger Ryhed kvartetten bra betyg. Holm konstaterar att linjemännen varit lugna, vilket är viktigt i just en sådan här match, medan linjemännen å sin sida är nöjda med den nivå som huvuddomarna hittade.

Tillsammans pratar kvintetten om en rad smådetaljer i matchen som kan göra vars och ens insatser ännu bättre till nästa match. Man berömmer varandra men ger också varandra rätt i den kritik som trots allt framförs. Samtalet är dock hela tiden konstruktivt och framåtsyftande.

Matchledare

I bilen hem konstaterar att Mikael att det var två lag som respekterade varandra och ville spela samma sorts ishockey.

– Det viktiga med sådana här matcher är att ta de utvisningar som är. I den andra perioden tar Johan en jättebra interference. När den spelaren kommer in igen blir det tripping på samme kille. En sådan utvisning i en annan match med fler utvisningar hade gått igenom. Men här måste man ta den, menar Mikael.

– Man är ibland så mycket mer en matchledare än en domare. Man har ett ramverk att hålla sig innanför och vissa saker är väldigt svarta eller vita. Men det är de som gråa och hur man hanterar dem som gör en till en bra domare.

Sitter en bra match i hos dig kortare tid än en där det gått mindre bra?

– Så är det ju men samtidigt boostar det också. Gör man kontinuerligt bra matcher bygger det upp en bas där man går in med ett annat självförtroende. Man tar små steg uppåt hela tiden men det går fort att rasera det. Det gäller att stå med båda skridskorna på isen.

Den här kvällen kommer han hem kring midnatt och har då ett visst efterarbete i form av tvätt och annat. På vägen hem pratar han med sambon Linda som inte är särskilt intresserad av ishockey. Vilket Mikael tycker är jättebra.

– Hon trodde att jag hade varit i Linköping, ha ha! Det var något med köping i alla fall.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se

Namn: Mikael Holm

Ålder: 38 år.

Bor: Hus i Skärhamn.

Familj: Sambon Linda och barnen Smilla och Saga.

Aktuell: Arbetar som hockeydomare i SHL.