Molly Downes hoppas på topp fem

HÄSTSPORT Molly Downes från Stora Höga har kvalat in till Göteborg Horse Show – en av världens största ridsporttävlingar.

– Jag ser fram emot att vara med bakom kulisserna och se hur världsstjärnorna förbereder sig, säger hon.

Molly Downes är 17 år och står inför sin sista säsong som junior inom hästsporten. Den inleder hon med höjdpunkten Göteborg Horse Show (GHS) i Scandinavium, i klassen som går under namnet Framtidens vinnare.

Vägen till Scandinavium började redan i höstas med kvaltävlingar. När Downes vann kvalet i Södertälje i början av december säkrade hon sin plats i GHS. Hon hann också med att ta en fjärdeplats i SM innan det blev vintervila.

Förra helgen avslutades kvaltävlandet inför GHS med en tävling i Borås.

– Det märktes att både jag och min häst var lite ringrostiga efter vintervilan. Jag var redan klar för Scandinavium, så den tävlingen var mest för att få in lite banor på rutinkontot, säger Downes.

– Nu gäller det lägga in en högre växel och träna lite extra för att komma i en formtopp när Göteborg Horse Show sätter igång, fortsätter hon.

Downes rider det 14-åriga stoet Samoa. En häst hon haft i ungefär ett år sedan hon tog steget från ponny till storhäst.

– Min styrka som ryttare är att jag känner min häst väldigt väl och kommunicerar bra med henne, säger Downes.

– Samoas styrk är att hon alltid har vinnarskalle och vill göra sitt bästa. Hon sticker ut lite mot de flesta andra hästar. hon är lite piggare och kan få lite frispel och vilja göra extra hopp mellan hindren för att hon tycker det är så roligt.

GHS är en av världens tre största inomhustävlingar inom ridsporten.

– Det är jättestort att få vara med där. Jag har suttit på läktarna i många år och nu får jag äntligen vara med bakom kulisserna. Det ska bli spännande att se hur de stora världsstjärnorna trimmar och förbereder sig, säger Downes.

– Jag brukar inte bli nervös, men med så mycket publik och en så stor tävling får jag se upp så att inte nerverna klickar in och ställer till. Mitt mål är att ta en topp fem placering, fortsätter hon.

Att säsongen inleds med en stor höjdpunkt innebär inte att Downes nöjer sig med det.

– Det är mitt sista år som junior. Det hade varit roligt att ta en EM-plats under säsongen, säger hon.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

Molly Downes

Född: 11 maj 1999

Bor: Stora Höga

Skola: Naturvetenskaplig linje på Kitas gymnasium i Göteborg.

Klubb: Kungsbacka ridklubb

Relaterade artiklar
Fler artiklar