• Matcherna i svart bälte livesänds med kommentatorer. Här är en bild från förra årets Swedish Open BJJ. Foto: Privat

  Näst störst i världen i BJJ

  Stenungsunds Kampsportsakademi arrangerar i helgen världens näst största tävling i brasiliansk jiu-jitsu. Tävlingen startar imorgon i Sundahallen med 866 anmälda utövare.

  – Vi är en bra tävling som samlar folk från Sverige och Europa. Stenungsund har blivit en mötespunkt i BJJ, säger Ingrid Ekenberg som sitter i tävlingsledningen.

  Hon var även med och grundade Swedish Open BJJ för tolv år sedan tillsammans med sin man Martin Janson – som själv tävlar i svart bälte. Tävlingen växer för varje år som går och är i nuläget världens näst största, större än både VM och Pan-American Championship.

  22 från Stenungsund

  – Det kommer vara fullt ös i hallen och mycket känslor, säger Ingrid Ekenberg som arbetat med helgens tävling det senaste året.

  22 aktiva från Stenungsunds Kampsportsakademi är anmälda i olika klasser. Den yngsta från klubben är sex år, men man får vara fem år för att få tävla. Den äldsta är lite över 50 år. Några av barnen ska tävla för första gången men de flesta anmälda är rutinerade i tävlingssammanhang.

  – Nästan alla har tävlat en del innan och man kan därför förvänta sig lite mer av dem. Jag tycker alla har goda chanser till medalj, säger Ingrid Ekenberg.

  Samlar stormatcher

  Vilken klass man tävlar i beror på ålder och vilken färg på bältet man har. I vuxenklassen börjar man på vitt och beroende på hur många år man tränat och tävlat går man vidare till blått, lila, brunt och till sist svart. För barn ser färgskalan lite annorlunda ut: vit, blå, gul, orange och grön.

  – Idag samlar vi alla stormatcher i svart bälte öppen klass. Det kan vara roligt att titta på även om man inte kan alla regler. Där deltar både svenska och europeiska mästare. Om man funderar på att börja i BJJ eller har barn som vill testa, kan det vara ett bra tillfälle att komma förbi och titta, säger Ingrid Ekenberg.

  Frida Ekborg

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar