”Nu får vi hit de riktigt stora stjärnorna”

SM återvänder till Tjörn triathlon efter två års frånvaro. Ett lyft för tävlingen som gör att tävlingsledaren Lotta Nilsson tror på fullbelagt i samtliga klasser nästa sommar.

SM i triathlon flyttar runt mellan olika tävlingar med tvåårsintervaller. Senast Tjörn stod värd var säsongerna 2014 och 2015. Efter bara två år får Tjörn åter äran att att vara platsen där landets finaste medaljer delas ut nästa sommar.

– En av anledningarna till att vi fick det igen är att vi har en väldigt bra organisation och en stark lokal förankring. Det vi får till oss från alla som brukar komma hit är att våra funktionärer är otroligt glada och hjälpsamma, säger Lotta Nilsson.

Hon ser fler anledningar till att Tjörn får tillbaka SM-statusen.

  Samarbetet med Nordiska Akvarellmuseet och Pilane skulpturpark ger oss väldigt bra massmedial uppmärksamhet. Att vi arrangerar världens svettigaste konstrunda och får triathlon och konst att mötas är unikt för Tjörn, säger hon.

Ytterligare en faktor till Tjörns popularitet som Nilsson framhäver är att tävlingen här var först i Europa med en klass för funktionsvarierade som haft över 80 startande sedan starten.

Anmälan till 2018 års tävling öppnas på lördag. Tidigare år har det blivit fullt i de största klasserna. Den här gången tror Lotta Nilsson att startfältet kommer att fyllas i samtliga klasser.

– Redan nu har många hört av sig och sagt att de får lägga till en tävling till i sin kalender. Vi har alltid haft ett fint startfält, men med SM-status kommer vi att locka ännu fler. Det blir magi när vi får hit de där riktigt stora stjärnorna, säger Nilsson.

Det är inte bara i toppen som Tjörn Triathlon växer.

– Jag tror att vi kommer att få fler ungdomar från Tjörn som deltar. Det är många som fyller tolv i år som är sugna på att delta. Även på vuxensidan tror jag att vi kommer att växa lokalt. Motionärer som tidigare stått vid sidan och tittat på kommer att satsa och själva vara med och tävla nästa sommar, säger Nilsson.

SM-statusen medför ett antal stora utmaningar för Nilsson och organisationen kring tävlingen. Fler deltagare, mer publik och större medial bevakning.

– Det är enbart roliga utmaningar som bland annat innebär att vi får möjligheten att visa upp vår tävling och våra samarbetspartners, som livsviktigt.se, för en ännu större publik, säger Nilsson.

– Styrelsen och jag tar oss an utmaningen att göra nästa sommars tävling till en ännu mer fantastisk händelse än vad den redan är, summerar hon.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar