Nu kan Karin dra igång sitt EM

Först kom Karin till Irland. Därefter anlände kängorna. Idag och i helgen kan tävlandet inledas på allvar.

Tillsammans med de övriga aktiva i de olika svenska landslagen anlände i tisdags Karin Jacobson från Kode men till vardags i Stenungsunds dragkampsklubb till Castlebar på västra Irland.

– Däremot kom inte min väska med flyget som det skulle. Men igår kväll kom det en Patrick och lämnade den på hotellet, säger Karin.

Förutom personliga tillhörigheter innehöll väskan hennes dragkampskängor vilka kan vara nog så viktiga om man som Karin för första gången ska delta i EM i dragkamp.

– Det ordnade sig till slut. Efter den starten är resten ”a walk in the park”, säger hon och skrattar.

Känner sina kängor

Om inte kängorna kommit fram – hade det gått att lösa på något sätt?

– Detta är ett fantastiskt landslag och det är fantastiska människor runt omkring. Jag fick erbjudande av en kvinna från Göteborg som skulle till Irland igår kväll (läs: i onsdags) att ta med sig sina kängor. Det fanns många som kunde dra i trådar, så det hade nog gått att lösa, säger hon.

– Men det är något speciellt med att dra i sina egna kängor – sin egen utrustning – som man känner väl. Man hade fått ladda om på ett annat sätt om man inte hade fått sin utrustning, säger Karin vars skostorlek är 40.

Open och EM

All invägning av deltagarna skedde i onsdags morse och under torsdagen inleddes open-klasserna där klubblag från olika länder tävlar mot varandra. Sverige har varit representerat av ett herrlag från Brunnsberg.

– Mikael Wikberg från Stenungsund DK har dragit i ett amerikanskt lag. Ingen gick tyvärr vidare till semifinal men alla har kämpat fantastiskt bra.

Idag fredag kommer Karin att dra i ett openlag – Wallby – i klassen 560 kilo.

– I laget kommer det att vara holländskor, flickor från Baskien, Belgien, en italienska tror jag och så jag. Det blir ett multinationellt lag, säger Karin som på samma sätt som i landslaget även här kommer att vara ankare.

– Det ska bli jättespännande! Det känns som att det kan gå precis hur som helst eftersom man inte har träffats tidigare än mindre dragit ihop. Men det känns skönt att bli av med de värsta nerverna och att få känna på banan.

Apropå tävlingsområdet är det belägen precis utanför hotellet där Sveriges lag bor.

– Vi är fyra kvinnor som delar rum och vi har utsikt över dragkampsbanan från vårt hotellrum. Har man glömt något är det bara att springa upp på rummet.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se