Nya besked för Stingers seriespel

Svenska ishockeyförbundet har ändrat i seriebestämmelserna för kvalspel. Konsekvensen för Stenungsunds HF:s del blir att laget inte kan ta sig till hockeyettan.

– Som jag tolkar det stänger man ner det helt, säger Mikael Holm i Stingers A-lagsgrupp.

Styrelsen för Svenska ishockeyförbundet fattade sitt beslut under fredagen och det är en konsekvens av att kommunala idrottshallar och ishallar sedan den 18 december och fram till den 24 januari är stängda.

”För ishockeyn innebar det att ingen verksamhet för barn, ungdom, juniorer eller seniorer som inte är yrkesmässig idrott fick bedrivas” skriver förbundet på sin hemsida.

”Med hänvisning till den osäkerhet som föreligger gällande matchspel efter den 24:e januari, gör Svenska ishockeyförbundet bedömningen att varken slutspel eller kvalspel kan genomföras enligt plan i de serier som inte tillåtits träna eller spela” skriver förbundet och fortsätter:

”De serier som berörs av regeringens rekommendation har inte hunnit genomföra tillräckligt många matcher för att säkerställa någon sportslig rättvisa och att under rådande förutsättningar kora seriesegrare och fastställa en ranking av lag är inte möjligt på den tid som återstår av säsongen i det fall något seriespel kan återupptas under våren över huvud taget.”

Inga kval kommer därför att genomföras mellan förbundsnivån och regionnivån.

Stenungsunds HF spelar i hockeytvåan södra A och beslutet innebär att laget inte kan avancera till hockeyettan.

– Givetvis var dagens styrelsebeslut tråkigt för oss att fatta, men givet läget och förutsättningarna är det tyvärr nödvändigt. Vi hoppas innerligt att den breda ishockey som nu står stilla snart kan återkomma till träning och matchspel, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Stingers har alltså ingen möjlighet att avancera en serienivå?

– Så läser jag det också men vi väntar på att region syds tolkning av ishockeyförbundets beslut. Det ska komma något från regionen ganska snart, säger Mikael Holm i Stingers A-lagsgrupp.

– Men som jag tolkar det stänger man ner det helt.

Det sägs dock inget om man måste kvala sig kvar i hockeytvåan?

– Men man kan inte spela det ena och inte det andra, det har jag svårt för att tro. Det är därför jag menar att det än så länge är lite otydligt, säger Holm.

Jonathan Fogelström är lagkapten i Stingers.

– Läser man det ordagrant kan man inte kvala sig uppåt. Jag menar, man idrottar ju för att tävla – tävling är ett stort moment i idrotten, säger Fogelström.

– Vi ligger ju femma i serien och det hade kanske varit tufft ändå, men det är det därför man tävlar: för att bli bättre och vinna. Och kan man inte vinna på det sättet ”förstörs” ju en del i idrotten.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se