• Mats Palmgren från Tjörn, klubbdirektör i IFK Göteborg. Foto: Patrik Persson.

  Nya Blåvittchefen hamnade mitt i stormen

  Interna bråk i IFK Göteborg blossade upp i förra veckan. Nya klubbdirektören Mats Palmgren från Tjörn fanns i händelsernas centrum.

  När Mats Palmgren kom in till IFK Göteborgs Kamratgården efter några veckors semester i Frankrike såg han fram emot att i lugn och ro ta en kaffe på balkongen utanför kontoret med utsikt mot a-lagets förmiddagsträning.

  Där tänkte han börja fundera kring de långsiktiga, strategiska frågorna som ingår i uppdraget att göra IFK till en klubb som vinner SM-guld och spelar i Europacuperna.

  Det som istället hände var att han nåddes av ett rykte. Det handlade om att ett antal supportergrupperingar planerade att ”släppa en grej på nätet som inte var bra”.

  Istället för långsiktigt planerande fick Palmgren börja rota i ryktena, prata med personerna inom klubben som sades vara de utpekade och göra det han kunde för att försöka hindra att ryktet skulle bli verklighet.

  Stressad stämning

  Två dagar senare släpper supportrarna sin nyhet. Den handlar om den interna maktkampen i IFK Göteborgs ledning som plågat klubben under lång tid. Supportergrupperna hävdar att IFK:s ordförande Frank Andersson har förlorat delar av styrelsens förtroende. Att Frank Andersson försökt men misslyckats med att sparka klubbens sportchef Mats Gren. Gren hade fram tills i början av juli även rollen som klubbchef. Samma roll som Palmgren sedan hemkomsten från semestern har axlat.

  Morgonen efter är det en stressad stämning på Kamratgården. Styrelseledamöter, tjänstemän och spelare ombytta för träning springer åt olika håll i lobbyn.

  Palmgren har försökt nå mig på telefon för att ställa in vårt bokade möte. Samtal som jag har missat.

  När jag dyker upp tacklar han det med ett vänligt lugn och säger att ”okej, vi kör ändå”. Ett konkret exempel på att han inte hittar på när han senare under intervjun beskriver sig själv som ”mänsklig, kanske lite för snäll ibland”.

  – En av mina visioner är att vi alla inom IFK-familjen, supportrar, spelare, styrelse, anställda och sponsorer, ska ha samma mål. Det kommer inte att bli lätt att nå dit, men när någon säger att det blir svårt så är jag en person som vill genomföra det, säger han.

  Kalabaliken i förra veckan är det senaste i raden av tecken på missämja och motstridiga viljor inom IFK. De interna stridigheterna har indirekt bidragit till Palmgrens snabba karriär i klubben. I april blev han kommersiell chef i IFK. Några månader senare kan han titulera sig tillförordnad klubbdirektör.

  Den komplicerade historien bakom Palmgrens snabba avancemang i korthet bottnar i att dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly fick sparken 2015. Rykten om schismer omgärdade det beslutet. Efter Kurzwelly fick sportchef Mats Gren dubbla stolar, sportchef och klubbdirektör. I våras fylldes tidningarna av nyheter om ett spelaruppror mot Mats Gren.

  – Det är klart att jag funderade på allt sådant innan jag tog jobbet redan i april och även nu när jag tackade ja till att bli klubbdirektör. Det som avgjorde för min del var responsen jag fick. Jag tänkte att om alla vill att jag ska göra det, då gör jag det, säger Palmgren.

  Autografjägare

  Palmgren säger att chefsrollen i IFK räknas som ett av de fem mest utsatta jobben i Storgöteborg.

  – Utifrån det jag förstått sedan jag började här så ligger det ganska högt upp bland de topp fem, konstaterar han.

  Allt är inte ilskna supporterfalanger och skandaltörstande presskonferenser. Måndagen och tisdagen innan nyheten som briserade på onsdagskvällen kunde Palmgren ta korta pauser på balkongen och se hur supportrar flockades kring träningsplanen.

  De flesta av dem för att få Torbjörn Nilsson autograf. Nilsson var stjärnan i det IFK som under 80-talet vann Uefacupen två gånger och dominerade stort i allsvenskan.

  Sedan tränare Jörgen Lennartsson fått sparken efter att IFK bara vunnit fyra matcher på 15 försök och ligger på elfteplats i tabellen har Nilsson blivit assisterande tränare.

  – Det finns så mycket hjärta och vilja i den här klubben. Du kan aldrig ha för mycket hjärta, men du kan ibland tänka för mycket med hjärtat. Det är en del i min roll här, att balansera det med förnuft, säger Palmgren.

  Hjälten Torbjörn Nilsson i kontrast med kalabalik om internbråk illustrerar problemet som Palmgren måste tackla. IFK var under 80- och 90-talen dominerande i Sverige och gjorde avtryck i Europa i kamp med klubbar som Barcelona och Manchester United.

  Den stolta historien är en tillgång för IFK och Palmgren när det ska raggas sponsorer.

  – All respekt för att det finns andra klubbar, men IFK är Göteborg. Det är folkets lag, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige. IFK Göteborg är den enda svenska idrottsklubben som klassas som ett supervarumärke, säger Palmgren.

  Historien är också en nackdel. Sedan de inhemskt omatchade framgångarna under 1900-talets sista decennier har IFK fått leva med kraven på att det är där klubben ska vara. Störst i Sverige och ett lag att räkna med i Europa.

  Vill se jubileumsguld

  Att verkligheten sedan dess sprungit om och förbi IFK och gjort de kraven omöjliga att leva upp till är orsaken till att klubben idag drömmer om Torbjörn Nilsson men vaknar upp till interna maktkamper, tveksam ekonomi och bleka sportsliga prestationer.

  – Helt rätt. Det är också en del av mitt jobb, att se till att vi som klubb landar där vi faktiskt står och får en längre plan, säger Palmgren.

  Efter att ha gjort det som fanns att göra avseende skadekontroll under måndagen kunde Palmgren ägna en stund åt att formulera visioner.

  – Jag ha en vilja, men den är inte förankrad med styrelsen än så jag kan inte säga för mycket. Kanske kommer styrelsen att säga ”inte vinna SM-guld nästa år, är du från vettet”, säger Palmgren.

  För i år får IFK liksom de senaste nio åren glömma SM-guldet. Medaljen som varit den enda acceptabla för klubben sedan glansdagarna.

  Palmgren börjar trots allt berätta om skalet till planen han har för IFK. Den går ut på att komma bort från tankesättet att det finns ett mål; att vinna allsvenskan till varje pris:

  – Jag tycker att vi ska jobba med tre olika mål, önskemålet, acceptansmålet och kravmålet.

  Önskemålet är det som supportrarna idag har som kravmål. Att vinna allt och spela i Europa. Acceptansmålet är att komma mellan plats fyra och sju i allsvenskan, tycker Palmgren.

  – Kravmålet är att vi inte ska komma sämre än plats 13 och riskera nedflyttning.

  En hälsosam analys av läget med förankring i verkligheten som ändå kan bli svår att driva igenom i ett IFK som skrikit ”Europa” sedan 80-talet.

  – Jag tycker såklart att vi ska vinna varenda jävla match. Kan vi vinna varenda match? Ja, vi kan slå Malmö FF, men vi kan också förlora mot AFC Eskilstuna, säger Palmgren.

  Palmgrens mål med att anpassa och sänka kraven på kort sikt är att nå högre höjder i förlängningen.

  – Jag tycker att vi ska ta guld 2021. Fyra år är lagom tid att bygga för det och det passar bra i tid med att staden Göteborg fyller 400. Ett perfekt firande, säger Palmgren.

  Patrik Persson

  sporten@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar