Orustförare dominerade på Smögen

JETSKI Förarna från Orust Jetski dominerade helt helgens tävlingar i Jetski-SM i offshoreklasserna GP 1 och GP 3 och tog fem av sex pallplatser. Christian Cagnard vann bägge heaten i standardklassen och Lars Åkerblom i GP 1.

Offshore är en av två SM-serier i Jetski där man kör på öppet vatten med kontroller.Det ställs stora krav på förarna som behöver vara uthålliga. Vid Smögen Offshore Race som är en av fyra deltävlingar i SM vann de yttre förutsättningarna bra på lördagen men mycket svårare under fredagen med höga vågor att köra i utanför Smögen.

¨Christian Cagnard körde säkert både under fredagen och lördagen och tog två heatsegrar och därmed förstaplatsen totalt. Cagnard är i år en av Orust Jetskis främsta förare och har bland annat kört till sig en VM-titel i en klass kallad GP 4. Han ligger också efter två deltävlingar mycket bra till för att plocka hem SM-titeln i standardklassen.Ha

– Det gick jättebra och jag gillar tuffa förhållanden där åkskickligheten är viktig. Det var tufft på fredagen men för mig fungerade det bra bägge dagarna. Jag kommer att köra i Nynäshamn men inte Roslagsloppet. Däremot satsar jag på Nordiska Mästerskapen i Finland senare i sommar. Nu närmast väntar en bantävling i Karlstad kommande helg där jag deltar. Jag behöver förbättra mina resultat på kortbana då det inte gick så bra i första deltävlingen i Karlskoga säger han.

Bakom Cagnard körde junioren Samuel Johansson från Stenungsund säkert och med en andraplats och en tredjeplats tog han andraplatsen totalt före veteranen Kristian Stenborg( en fjärde och en andraplats). Även Edvin Samuelsson en andra junior som också kör för Orust Jetski körde bra runt Smögen och blev totalt fyra. Orust Jetski har här ett par mycket lovande juniorer att b ygga på för framtiden.

I klassen med trimmade maskiner vann Lars Åkerblom på samma slutpoöng som Johan Johansson böägge från Orust Jdetski. Bägge hade fick 37 poäng efter två dagars körning. Bägge dessa förare är också framgångsrika internationellt och har framstående placeringar i årets VM-serie. Den ende som kunde konkurrera med de bägge orustförarna var Michel Swahn från Skåne men en sämre körning andra dagen gjorde att han blev trea före Niklas Öberg från Orust.

I offshoreklassen återstår nu två deltävlingars innan Sm-tecknen kan delas ut nämligen Roslagsloppet utanför Norrtälje och en deltävling i Nynäshamn.

Närmast på programmet för Jetski-förarna står emellertid en andra deltävling av tre på rundbana som kallas ” close court” som kommande helg körs i Karlstad. I den klassen återstår sedan en SM-deltävling till nämligen i Kumla i Närke.

Smögen Offshore Race har också flera SM-klasser för motorbåtar och tävlingarna drog i år liksom tidigare år en stor publik kring Smögen. Speciellt under lördagen var klipporna fyllda med åskådare. Tävlingarna är ett av sommarens större evenemang i Kungshamn och på Smögen med större delen av Sverigeeliten både för motorbåtar och Jet-ski.

Lasse Andrée

sporten@lokaltidningen sto.se

0303-728228

Tävlingsformer Jetski

* Offshore

Jetski-tävlingar som i regel körs på öppet vatten med en längre bana med kontroller.Tävlingarna körs i regel i ett heat per dag och tävlingen kan vara upp till 25- 30 nautiska mil lång. På Smögen kördes banan fyra varv. SM-deltävlingarna under 2017 var oplacerade i Oskarshamn, Smögen, Norrtälje och Nynäshamn.

*Close Court

En tävlingsform som körs på rundbana där man har flera heat samma dag. Banan är kortare och där krävs en annan teknik med mycket svängar och bojar. Tävlingsformen har SM-status och körs för Jetski i tre deltävlingars nämligen i Karlskoga, Karlstad och Kumla.