Premiär för Olivia

I sommar har Olivia Johansson deltagit i seglarskola för andra året. Nu är hon en av deltagarna i Lilla Tjörn runt.

Olivia Johansson, sju år, tycker det ska bli kul att tävla på söndag. Klockan elva går startskottet för de yngsta.

– Jag gillar att segla och ska i alla fall inte komma sist, säger hon.

Inför tävlingen ska Olivia tillsammans med andra nybörjare vara med på träningsläger ett par dagar. De får bekanta sig med vattnen kring Stenungsön där tävlingen genomförs.

Sjörövare

Under våren har hon varit med i Sjörövarna, där Stenungsunds segelsällskap samlar seglingsintresserade unga för att lära känna havet och ha kul tillsammans.

– Förra året på seglarskolan ville jag inte segla själv, så jag hade en instruktör med mig. Men nu kör jag själv. Det går jättebra, säger Olivia.

Hon vet också vad hon ska göra om hon kapsejsar. Det är en viktig kunskap som seglarskolorna lär sina deltagare.

– Jag klättrat upp på relingen, tar tag i centerbordet och välter tillbaka båten. Sedan klättrar jag upp i båten bakifrån.

Vill bli sjöscout

Optimistjollen får hon låna från Hjälteby sjöscoutkår. Pappa Patrik Johansson har hand om deras optimister och Olivia längtar efter att få börja sjöscouterna när hon fyller åtta år.

Patrik Johansson är också engagerad i söndagens tävling och ska köra en av följebåtarna.

– Det här är nytt för oss, hela familjen. Och jag undrar om inte pappa är den som är mest nervös, säger Malin Johansson, mamma till Olivia.

Det är inte bara Lilla Tjörn runt som Olivia Johansson ser fram emot just nu. Dagen efter tävlingen börjar skolan, för henne blir det första klass i Myggenässkolan.

Carin Jacobsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar