Rekordmånga kampsportare intog Sundahallen

Två guld, fyra silver och sju brons. Det blev många medaljer för Stenungsunds Kampsportsakademi när en av världens största mästerskapstävlingar i BJJ, Brasiliansk jiu-jitsu, arrangerades i Sundahallen.

866 utövare av brasiliansk jiu-jitsu från Sverige och övriga Europa möttes i Sundahallen i helgen. Både svenska och europeiska mästare fanns på plats.

För tolfte året i rad arrangerade Stenungsund Kampsportsakademi tävlingen, den näst största i världen i BJJ Championships, för vuxna, masters, barn och ungdomar i alla bältesklasser.

– Stenungsund har blivit en mötespunkt i BJJ. Vi satsar mycket på den här tävlingen. Helgen har varit fantastisk och funktionärerna helt otroliga. I år är det bästa hittills med 866 deltagare, 20 fler än i fjol, säger Ingrid Ekenberg, tävlingsledare och grundare av Swedish Open BJJ i Stenungsund.

Från hemmaklubben deltog 22 utövare i olika klasser, från sex till över 50 år. Och det blev många medaljer, två guld, fyra silver och sju brons.

Junioren Hampus Corneliusson och mastern Mikhael Jansson stod för klubbens starkaste prestation med varsin guldmedalj.

Totalt delades 179 guld ut, lika många silvermedaljer och 146 bronsmedaljer.

Brasiliansk jiu-jitsu är en kampsport utvecklad ur judo. BJJ innehåller inga typer av slag eller sparkar. Det finns sex olika grader av bälten. Vilken klass man tävlar i beror för barn och ungdomar på ålder och färg på bältet. I vuxenklassen börjar man på vitt och beroende på hur många år man tränat och tävlat går man vidare till blått, lila, brunt och till sist svart. Barn under 16 har fler färger.

En av tävlingens äldsta och kanske längsta deltagare, 51-årige Mikhael Jansson, 199 centimeter lång och 104 kilo tung och med lila bälte, har hållit på med BJJ i fem år men har utövat andra kampsporter i desto fler.

– Det är svårt att förklara för folk som inte har utövat sporten vad det är som fascinerar. Det är svinhårt i början. Antingen fortsätter man eller så ger man upp. Det är också det sociala som attraherar, säger Mikhail Jansson.

Han mötte stockholmaren Mathias Forsberg i klassen master 3.

– Mathias har svart bälte i judo och har bra tävlingsrutiner. Jag är skitnervös innan tävlingen och har hög puls och stort adrenalinpåslag.

Och det blev hemmavinst. Efter fem intensiva minuter var matchen över.

– Det känns jävligt gôtt, jag fick ett svep. Och det är gôtt att ta en 08:a, säger Mikhail Jansson skämtsamt.

Charlotte Gad

 

Resultat Stenungsunds Kampsportsakademi

Guld

Hampus Corneliusson

Mikhail Jansson

Silver

Alexander Skoog

Atlas Fallenius

Magnus Carlsson

Martin Janson

Brons

Alex Aldin

Alexander Marcusson

Andreas Lipschütz

Erik Randhem

Felix Svan

Justus Ludvigsson

Olle Thelin

 

Fakta Brasiliansk Jiu Jiutsi

En kampsport utvecklad ur judo som kom till Sverige 1996.

Innehåller inga typer av slag eller sparkar.

Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på motståndaren, varifrån man kan genomföra ett ledlås eller en strypning.

I ett underläge försöker man återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är side, control, mount, guard och back mount.

Teknikerna är utformade att ge största mekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där man har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm.

Det finns flertal kontringar på en och samma teknik.

Det finns sex olika grader av bälten. Barn under 16 har fler färger.

Vilken klass man tävlar i beror för barn och ungdomar på ålder och vilken färg på bältet man har.

I vuxenklassen börjar man på vitt och beroende på hur många år man tränat och tävlat går man vidare till blått, lila, brunt och till sist svart.

För barn ser färgskalan lite annorlunda ut: vit, blå, gul, orange och grön.

Relaterade artiklar
Fler artiklar