Rogestedt satsar mot Rio

800-meterslöparen Johan Rogestedt hade ett skadefyllt 2015. Men nu satsar han på att ta sig till OS i Rio i augusti.

– Det är tufft, men inte omöjligt, säger han.

1 Du var skadad en lång period förra året, fanns det något positivt med skadan?

– Jag har byggt upp grundfysiken extremt mycket. Min grunduthållighet är på en nivå jag inte har varit i närheten av förut. När man är skadad kör man långa pass och långa intervaller, så jag har fått bra uthållighet och bra styrka.

2 Du har dragit på dig en ny skada?

– Jag har fått en klassisk bristning i vaden. Fördelen att man har en läkningstid så brukar det försvinna sedan. Det är den tiden på året nu när man går från att ha tränat ganska tungt. Jag kom hem från Portugal och skulle börja speeda upp på banan på Slottskogsvallen, där kände jag att det högg till i vaden. Jag var inte riktigt edo för den belastningen där och då. Jag är inte jätteorolig, jag ska snart vara tillbaka på den nivån jag var innan.

3 Hur har vintern varit?

– Jag har tränat väldigt, väldigt bra och fått bra kvitto på det också. Dels på träningen och dels så sprang jag ett lopp på tio kilometer i mitten av februari i Holland. Jag sprang en minut bättre än jag trodde att jag skulle göra på tio kilometer. Jag har onekligen en väldigt bra grund.

4 Varför väljer du att springa millopp?

– Ett millopp är lite långt egentligen. Optimalt hade jag velat springa fem, sex kilometer om jag hade fått välja, som test för uthålligheten. Men det finns inga sådana lopp nästan, utan det är millopp som gäller. 800 är en blandning av långdistans och sprint. Du behöver både vara snabb och uthållig, framför allt på mästerskap för att orka springa tre lopp på tre dagar. Filosofin är väl att vara ganska bred under vintern, springa både långt och kort och sedan under sommaren smalna av det.

5 Springa 800 meter sägs vara det jobbigaste man kan göra…

– Jag håller väl med om det. Jag har tävlat i många distanser men jag tycker nog 800 är värst. Man uppnår den högsta smärtan på 800 meter. Men det jag gillar är just det här att man får en variation i träningen. Jag tränar som sagt både som en kortdistanslöpare och en långdistanslöpare. Jag har ganska bra talang för både och. Då passar det bra med 800 eller kanske 1500 meter.

6 Nu åker du till USA i fem veckor?

– Väldigt bra ställe att träna på. Åker jag i januari åker jag till Kenya, för då är det mer fokus på grundträning, långlöpning. Jag behöver inte ha ett bra gym eller pool för vattenlöpning. I USA har jag faciliteterna som jag förknippar med bra träning, väldigt bra bana och väldigt bra gym. Jag har möjlighet att åka ner till lågland från höghöjd. Det är perfekt.

7 Vad krävs för att du ska ta dig till OS?

– Det krävs i princip svenskt rekord. Tiden är 1.45.40, men man ska visa nivå, det räcker inte med ett bra lopp. Det är en bedömning som Svenska olympiska kommittén gör. Jag måste i alla fall slå mitt personliga rekord som ligger på 1.45.89. EM i juli är betydligt lättare att kvalificera sig till, det bör jag klara. Att ta sig till OS är tufft, men inte omöjligt. Det är skönt med en tuff morot. Skulle jag uppnå det har jag mycket på OS att göra, då är jag en potentiell semifinalist.

Kristian Johansson

0303-728224

Relaterade artiklar
Fler artiklar