• Johan Rogestedt hoppar över inomhussäsongen för att bygga upp sig för nästa sommar. ARKIVFOTO

  Ställer in innesäsongen

  Problem med en öm hälsena förstörde säsongen för medeldistanslöparen Johan Rogestedt. Nu ställer han in inomhussäsongen för att långsamt bygga upp sig för nästa sommar.

  Det var i början av juli som Johan Rogestedt insåg att han inte skulle kunna tävla den här säsongen. Istället för satsning mot VM blev det en paus från träning och tävling för att låta hälsenan läka.

  – Det viktigaste är att brejket jag tog har gett resultat. Det jag har gjort hittills har känts bra. Jag springer lite nu och trappar upp träningen långsamt, säger han.

  Johan Rogestedt har haft problem till och från med hälsenan i flera år. För att klara sig utan nya problem har han tagit beslutet att inte tävla under inomhussäsongen.

  – Jag kommer inte att springa inomhus de kommande åren. Jag kommer också att minska på banträningen och hellre ta ett pass ute i skogen till exempel. Banträning sliter mer på hälsenan.

  Att han hoppar över inomhussäsongen gör att det är gott om tid att trappa upp träningen inför nästa utomhussäsong.

  – Hälsenan känns bra, men det är riskabelt att öka på träningen för snabbt. Nu ska jag inte tävla förrän i maj, så jag kan ta det långsamt.

  Ett ingrepp för att läka hälsenan är inte aktuellt.

  – Den är sliten med mycket ärrvävnad. Ett ingrepp skulle för det första innebära rehab på nio månader. Sedan är det bara 60-70 procents chans att det blir bra. Så ett ingrepp skulle vara sista utvägen, säger Johan Rogestedt, som går på akupunkturbehandling mot hälseneproblemet.

  – Jag tror på den här upptrappningen och jag kommer att vara riktigt hungrig till nästa säsong.

  Kristian Johansson

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar