Martin Strömberg ombord på Turn the tide on plastic. FOTO: Jeremie Lecaudey

Strömberg kör Volvo ocean race igen

Orustseglaren Martin Strömberg är klar för start i sitt fjärde Volvo ocean race.

– Det är kul att kunna få vara med igen, det är inte många som får den chansen, säger han.

Åtta, nio månader, 45 000 sjömil, motsvarande två varv runt jorden. Det är en hård prövning att segla Volvo ocean race (VOR), men Martin Strömberg har varit med förut och vet vad han ger sig in på. Den här gången tar han plats på båten Turn the tide on plastic.

Besättningen består av många ungdomar. Martin Strömberg med sina 35 år hör till de äldre.

– Jag är en av dem som får stå för erfarenheten. Man kan se det positivt eller negativt. Jag gillar att det är unga människor. Min roll är lite som den gamla, visa gubben. Framför allt har jag erfarenhet av racet och den här typen av båtar, hur man skruvar på dem för att gå så snabbt som möjligt.

Varför blev det den här båten?

– Jag har känt mig för på flera ställen. Jag hade många värderingar gemensamt med det här teamet. Det är ett kul gäng.

Vad är det för värderingar?

– Dels är det ungdomsbiten, det är ett ungt gäng. Sedan är det budskapet som båten sprider om hur vi använder plast och att plast hamnar i haven.

Det är en tuff segling som startar i Alicante, Portugal, och bland annat går via Sydafrika, Australien, Kina, Brasilien och USA, innan den kommer tillbaka till Europa, där Göteborg utgör näst sista stoppet innan Haag i Holland. Det är flera långa, svåra sträckor, som den från Auckland, Nya Zeeland till Itajai, Brasilien, där man går söder om Sydamerikas sydspets Kap Horn.

– På de långa etapperna pratar vi segling i tre, fyra veckor, säger Martin Strömberg.

Vad är det för folk som ger sig ut på sådana seglingar?

– Det är duktiga seglare som är i topp generellt i segling, med en ådra för havskappsegling. Något konstigt driv har vi nog. Men alla fotbollsspelare som kan spela fotbolls-VM vill det. Volvo ocean race är lite samma sak för oss, som VM i segling.

Martin Strömberg har varit med i Volvo ocean race tre gånger förut, och varit med och vunnit tävlingen en gång.

Målet är att vinna igen?

– Absolut. Sedan har vi inte haft de förutsättningar vi hade velat. Vi har bara några veckor till start. Förut har man haft månader eller år att förbereda sig på. Det som är realistiskt är att vi ska bli bättre och bättre under racets gång.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar