StSS kvar i seglingsallsvenskan

Stenungsunds segelsällskap klarade sig kvar i den nya allsvenskan i segling och kommer att segla i högsta divisionen också 2019. StSS slutade på 11:e plats av 18 klubbar efter årets fyra deltävlingar.

StSS kvalade in till allsvenskan i segling 2017 till en liga med 18 klubblag från hela Sverige som mäts i fyra olika deltävlingar. Tanken är att den skall efterlikna allsvenskan i andra sporter som fotboll eller handboll. Seglingsallsvenskan seglas i fyra olika deltävlingar där poäng räknas ihop efter varje deltävling. Det är tävlingar för klubblag och varje lag skall bestå av en mix av seniorer, och juniorer både killar och tjejer.

Stenungsunds SS är alltså en av 18 klubbar som deltar i seglingsallsvenskan och klarade sig kvar under 2018 genom en total elfteplats. Bästa resultatet för Stenungsund i år var deltävlingen i Örnsköldsvik där StSS slutade femma.

Svenska mästare blev KSSS från Stockholm som tog två delsegrar och tvåa blev GKSS strax före Hjuviks BK. Tävlingarna arrangeras i olika delar av landet och under 2018 har man haft seglingar i Örnsköldsvik, Ekerö utanför Stockholm, Malmö och Gottskär.

Stenungsunds SS har gjort en bra säsong och klarade sig alltså kvar i allsvenskan med god marginal.Klubben fick 41 poäng totalt(man skall ha så få poäng som möjligt och placeringen ger motsvarande poäng) vilket var nio poäng ned till nedflyttningsplats.

Allsvenskan seglas i snabba moderna J 70-båtar på korta banor och det är en kort kryss-läns-bana med intensiv segling hela tiden och tävlingarna hålls nära land så att allsvenskan blir publikvänlig. StSS hade placeringarna 11,12,5 och 13 på de fyra deltävlingarna och därmed har klubben en plats i allsvenskan också 2019.

– Det här är en rolig form av segling som samlar flera av Sveriges bästa seglare och även många lovande yngre seglare, säger Olof Beckman ordförande i Stenungsunds SS som gläds åt att klubben hänger med så bra i allsvenskan.

Tilläggas skall att de fyra bästa lagen i allsvenskan i segling blir erbjuda en plats i kvalen till seglingens Champions League. De är alltså i år KSSS, GKSS,Hjuviks BK och SS Kaparen, alltså tre Västkustklubbar. De fyra klubbar som åker ur allsvenskan var Jollekappseglarna från Västerås, Kullaviks KK, Rörviks SS och Ekolns segelklubb från Uppsala.

Sammanlagt 13 seglare ingick i StSS lag under årets allsvenska nämligen Clara Svensdotter, Cajsa Svensdotter,Sven Johansson,Peter Amundin,Jonas Berntsson,Magnus Lindvall,Magnus Lundberg, Tova Källerfelt,Oscar Andersson,Hans Oskarsson,Christer Sörvik,William Karlsson,Joakim Romell.

Lasse Andrée

0303-728228

redaktion@lokaltidningensto.se