Succé efter omstarten

Stenungsunds basketdamer gjorde en omstart med laget i somras. Nu ligger man redan i topp i sin serie.

– Vi slutar aldrig kämpa och vi har roligt när vi spelar, säger spelande tränare Elin Lindbladh.

Efter att ha legat nere några år togs Stenungsunds damlag i basket upp igen i somras. Drivande var Elin Lindbladh, gammal spelare som nu är tillbaka i Stenungsunds BK.

– De har bara haft knattelag de senaste åren på damsidan. men samtidigt visste vi att det fanns spelare i området, Stenungsund, Tjörn och Kungälv som kunde vara intresserade av att spela. Så vi slängde ut frågan och det visade sig vara stort intresse, säger Elin Lindbladh.

Samtidigt är det ofta ett antal spelare som faller bort under en säsong på grund av skador och annat.

– För att få mer folk slog vi ihop laget med 17-åringarna, så vi har många unga spelare i laget tillsammans med några veteraner.

Det har varit en formel som har fungerat bra. Laget leder den haltande tabellen i division 3 efter sex omgångar.

– Vi har vunnit alla matcher utom en. Det var mot Borås som vi förlorade med bara två poäng. De är ett lag som satsar på att gå upp. Samtidigt var inte vi full styrka. Så vi sade att vi får vinna mot dem på deras hemmaplan istället.

Senaste matchen var i söndags borta mot Kvarnby.

– Det var en rolig match. vi låg under två gånger, men vann till slut ändå, så det var skönt.

Hade ni räknat med att bli ett topplag direkt?

– Det var länge sedan jag spelade i division 3, så jag hade inte så stor koll på lagen. Man hade mer på känn att vi skulle ligga i topp. Vi har tre spelare som är väldigt rutinerade och duktiga, Linn Stenman, Malin Wilson och Camilla Skenberg, som tyvärr är skadad just nu.

Vad är eran styrka?

– Vi slutar aldrig att kämpa, även om vi ligger under. Vi hänger inte med huvudet. Det låter klyschigt, men vi kämpar för varandra. Det är extra kul när det går bra för de yngre tjejerna.

En annan styrka i laget är att man sköter allting själva.

– Vi har ingen tränare, så vi löser allting själva, byten, träningar och allt. Det funkar för att vi är så många som är rutinerade.

Officiellt sett är det dock Elin Lindbladh som är tränare.

– Jag har fått ta den biten eftersom jag är utbildad, men vi tar gemensamt ansvar, även om jag står som tränare på papperet, säger Elin, som är lite alltiallo i klubben.

– Jag är föreningsmänniska, sitter med i styrelsen, har hand om sponsorer och marknad. Jag tycker om när det är en positiv anda i klubben. Det går bra för lagen, herrarna är fantastiska och även pojkar 19 år är duktiga.

För damlaget, som leder sin serie, kan det bli fråga om att gå upp till division 2, om spelet fortsätter på samma sätt.

– Det beror mycket på hur laget ser ut efter säsongen. Vi har redan tappat två spelare. Vi behöver ha en fast stomme om vi ska gå upp. Men självklart hade det varit roligt för oss och för klubben. Det är roligare basket i tvåan, men också tuffare för de yngre tjejerna. Man vill ju skynda långsamt med dem.

Innan klubben behöver bekymra sig om det väntar S:t Helena hemma på söndag.

– De drog sig ur serien och återanmälde sig sedan igen, så jag vet inte riktigt vad de har för lag. Men alla matcher är en utmaning. Vi ska inte underskatta någon.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar