Peter Johansson, ordförande i Stenungsunds SUP klubb. Foto: Patrik Persson.

SUP-sporten har svårt att rekrytera unga

Trots naturgivna idealförhållanden har Stenungsunds SUP klubb svårt att rekrytera nya aktiva. Särskilt barn och ungdomar.

Vattnen i STO-regionen erbjuder de bästa tänkbara möjligheterna för SUP-träning. Variationsrikedomen med nära tillgång till både lugna inskärs vatten och hårdare förhållanden utskärs är en delförklaring till att två av Sveriges bästa ståpaddlare kommer från Stenungsunds SUP klubb.

Med närmare 50 medlemmar, varav dryga dussinet aktiva, är Stenungsunds SUP klubb, en liten men etablerad del av det lokala idrottslivet fem år efter grundandet.

– Det är en liten sport. Vi som håller på med det är som en liten familj. Den mesta aktiviteten handlar om klubbpaddling här hemma. Egentligen är det bara Maya, Andreas och Minna som är så aktiva att de åker runt och tävlar regelbundet, säger klubbens ordförande Peter Johansson.

Nyrekryteringen är svår, trots de fina förhållandena för både träning och rekreationspaddling.

– Det största hindret är startkostnaden. Att köpa en paddel och en bräda är dyrt. Det är lite som hockey. Har du inte grejerna är det svårt att komma igång, säger Johansson.

Som sport är SUP på frammarsch i Sverige. De bästa svenskarna kan numera mäta sig med världseliten. Stenungsund var tidigt ute, men ska klubben hänga med och fortsätta vara i toppskiktet när sporten som helhet går framåt i resten av landet krävs att det odlas nya talanger.

– Vi siktar på att köpa in ett par barnbrädor som vi låna ut till unga som vill prova på sporten. Förhoppningsvis kan det hjälpa till, säger Johansson.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar