Systrarna rivaler när VM avgörs

Nästa vecka avgörs VM-serien i jetski i Förenade Arabemiraten. Systrarna Jonna och Sofie Borgström ligger en bit från pallplats i VM, men ser ändå fram emot tävlingen. – Det ska bli kul att tävla igen, säger Jonna Borgström.

Sofie ligger en poäng före Jonna i VM-serien. Är det stor rivalitet mellan er?

Sofie: – Det är inte så viktigt. Men det är bra att ha någon som är jämnbra att kunna jämföra sig med och träna med. Det blir lite ensamt annars.

Jonna: – Om syrran kommer före mig kan jag bli lite irriterad, men det är bra att man motiverar varandra.

Det brukar pratas om att olika förare är olika bra på att köra i vågigt vatten. Hur väl passar det er?

Sofie: – De två första deltävlingarna i VM-serien var väldigt vågiga, men den sista kommer att vara platt, det vet man innan. Det är bra att man får visa upp sig i alla förhållanden. Jag tycker det är roligare att köra i stora vågor, för det kräver mer, men jag är tryggare och säkrare i platt vatten.

Jonna: – Jag tycker att vågor är roligt. Förr var jag hyfsat bra på det, men efter att jag bröt armen förra året har det inte passat mig lika bra. Jag har nästan repat mig, men jag har inte riktigt full styrka än, och jag har inte riktigt samma ork. Jag har i alla fall kunnat tävla hela säsongen ändå.

Vilka tycker du är din systers styrkor som jetskiförare?

Jonna: – Sofie är väldigt bra på att köra i vågor. Hon är också bra på starter. När vi tävlade i Italien fick hon starta sist, men hon lyckades bra ändå i starten. Hon hittar sina lägen att ta en plats.

Sofie: – Jonna är bra på att hålla jämnt tempo. Loppen brukar vara runt 17 minuter, och hon brukar klara det utan att tappa så mycket de sista varven. Hon brukar inte heller fega ur i närkamperna, även om hon är lite mer försiktig nu efter skadan.

VM-serien blev bara tre deltävlingar i år, efter att tre ställts in. Hur ser ni på det?

Jonna: – Det är väldigt dumt för oss. Nu har vi inte samma chans att komma ikapp.

Sofie: – Det blir jämnare med fler deltävlingar, och man har chansen att repa sig om man har gjort en dålig tävling.

Hur tränar ni när det är så kallt ute?

Jonna: – Vanligtvis kör vi inte ute så mycket på vintern, men nu är det ju inför tävlingen. Här ute (Henån) vill man ju inte gärna hamna i vattnet. Man vet ju att man får en liten brain freeze om man ramlar i här. Så här kör man lite försiktigare, man kan köra lite hårdare i varmare vatten.

Sofie: – Man brukar frysa om händerna, för man kan inte ha hur tjocka handskar som helst. Annars blir det mycket styrketräning och konditionsträning på vintern.

Ni ligger sexa och sjua inför avgörandet i nästa vecka. Hur ser ni på chanserna att ta en pallplats?

Jonna: – Det är väldigt långt upp till en pallplats, chansen finns men den är ganska liten. Då måste det nästan hända något med de som ligger före. Men det ska ändå bli väldigt kul att tävla igen. Jag ser det här året som ett år att komma tillbaka. Nu har jag fått träna en hel del och det ska bli kul att se om jag har blivit bättre.

Sofie: – Det är ju roligt om det går bra i den här tävlingen, även om man inte kan hamna i toppen i cupen. Men det känns bra inför tävlingen och jag vill helst inte komma på en sämre plats än där jag ligger nu.

Kristian Johansson