Sofie Hansson i blått är uttagen att representera Sverige i Europacup i Slovenien. FOTO: Alf Tornberg

Tävlar med landslaget

Sofie Hansson är uttagen att tävla med judolandslaget för första gången i Europacup i Slovenien i oktober.

– Det känns jättekul att få åka dit, träffa kompisar och tävla utomlands, säger hon.

Sofie Hansson har trots att hon bara är 15 år gammal, hunnit skaffa många fina meriter inom judon. Det har gjort att landslagsledningen har fått upp ögonen för henne.

–  Jag har varit inbjuden att träna med dem tidigare, men jag kom med i landslagets utvecklingstrupp för två månader sedan. Det här är första gången jag ska vara med landslaget på tävling, säger hon.

Var det väntat att du skulle bli uttagen?

– Nej det var inte väntat, jag visste ingenting om det. Det blev en glad överraskning när förbundskaptenen mejlade med en inbjudan.

Europacup i Kopar, Slovenien går i slutet av oktober.

– Jag vet att det är en stor internationell tävling, men jag vet inte ännu vilka jag kommer att få möta, säger Sofie Hansson.

Hon är 15 år gammal men tävlar i klassen U18 -57 kilo.

– Jag tävlar mot andra i åldrarna mellan 15 och 17 år, så ofta blir det att man får möta äldre motståndare.

Vad har du för mål med Europacup?

– Det är första gången jag är på en så stor internationell tävling, så jag vill bara känna att jag presterar bra.

Sofie Hanssons landslagsplats är naturligtvis samtidigt en fjäder i hatten för Stenungsunds judoklubb, som har fostrat henne.

– Det är fantastiskt roligt för oss. Hon är ju ute och tävlar mycket, både i Sverige och utomlands, säger klubbens ordförande Alf Tornberg, som minns när Sofie började i klubben.

– Normalt när man kommer som nybörjare tar det ett år att få gult bälte. Men när hon kom och började ett år i januari tog det bara en termin för henne att ta gult bälte. Hon är en speciell talang, som inte blir nedslagen om hon inte skulle ta medalj i en tävling. Hon vet att hon utvecklas ändå, säger han.

Bredvid Sofie Hansson har klubben en annan stor talang, Anna Vesterberg, som tog SM-guld i början av sommaren.

– Vad jag vet om henne är att hon jobbar mycket målmedvetet. Hon är väldigt strategisk och arbetar långsiktigt, säger Alf Tornberg.

Vad beror det på att klubben får fram sådana här stora talanger?

– För det första har vi en utmärkt tränare i Mats Bäfver, som är otroligt duktig i att ta fram talanger och att utveckla dem. Robert Bengtsson ska vi inte heller glömma. Sedan är det inte bara judo. Vi har våra utedagar med sociala aktiviteter med klubben, för att alla ska trivas och utvecklas på alla sätt. Det tror jag också är viktigt.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar