Tre medaljhopp då VM avgörs

Orust jetski har åkare på guld-, silver och bronsplats inför avgörandet i VM-serien nästa vecka.

– Jag väjer att inte stressa upp mig så mycket i år, säger Emma-Nellie Örtendahl, som ska försvara sitt guld från i fjol.

Precis som när det skulle avgöras förra året leder Emma-Nellie Örtendahl VM-serien inför sista deltävlingen som börjar på måndag i Sharjah, Förenade Arabemiraten. Men den här gången med bara en poäng ner till franskan Estelle Poret.

– Jag är säker på min maskin och vet vad det kommer att vara för förhållanden. Jag är ganska lugn och tänker att det får gå som det går. Förra året handlade det om mitt första VM-guld. I år är jag lugnare. Det är ingen idé att bygga upp förväntningarna för mycket. Då blir man antingen jätteförtvivlad om man inte vinner eller inte så jätteglad om man vinner.

Åtta jobbiga timmar

En sak som ökade på stressen förra året var att Emma-Nellie fastnade på flygplatsen och höll på att inte komma in i landet.

– Det var åtta jobbiga timmar. Jag trodde att det var kört, men det gick att lösa ändå till slut. I år ska jag vara noga och ha pass och alla resehandlingar i ordning.

Jonna Borgström ligger trea inför sista deltävlingen.

– Jag har ganska bra chans på pallen. Fyran ligger ett poäng efter mig, men vanligtvis är jag snabbare än henne. I Sharjah är det platt vatten, och där brukar jag vara snabbare, så det talar för mig. Målet är att komma trea, säger hon.

Svårt komma tvåa

Jonna Borgström ligger 40 poäng efter tvåan Estelle Poret och 41 poäng efter ettan Emma-Nellie Örtendahl. Teoretiskt sett skulle hon kunna hamna bland de två första.

– Det är inte omöjligt att blanda sig in bland de två första, men då ska de ha mycket oflyt, och det är duktiga åkare, säger hon.

Vann EM i somras

Jonna Borgström har aldrig hamnat på pallen i VM totalt tidigare. Däremot har hon en bra säsong bakom sig, med vinst i EM.

– Jag vann båda EM-deltävlingarna, så det var väldigt bra. Jag har bara satsat på EM och VM i år.

Hon hade dock svårt att fira EM-vinsten i somras, då tidigare lagkompisen Beatriz Curtinhal omkom i samband med tävlingen.

– Vi körde i samma team i två år och var väldigt tajta kompisar. Nu hade hon ett sabbatsår och skulle åka och titta på tävlingen i Portugal men omkom i en bilolycka på väg dit. När jag tänker på den tävlingen tänker jag bara på henne.

Siktar på silver

Lars Åkerblom ligger tvåa i klassen runabout, med större och kraftigare maskiner som man sitter och kör. Gapet till ledaren Yousef Al Abdulrazzaq är 23 poäng.

– Jag är glad om jag behåller positionen som jag har. Många av de andra är heltidsproffs och åker på alla tävlingar som finns. De är i Thailand nu till exempel och åker King’s cup, medan jag är hemma och jobbar.

Vad tycker du om Sharjah som tävlingsplats?

–  Egentligen gynnar det mig mer om det är lite mer vågigt, och svårt för de andra. Men Sharjah är ett bra ställe med bra förhållanden att köra på. Det är väldigt skyddat i en havslagun av något slag. Det ska nog gå bra om maskinen håller och jag kör som jag ska.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar