Utbildas om övergrepp

Ledarna i Stenungsunds handbollsklubb går kurs om sexuella övergrepp inom idrotten.

– Vi får lära oss att upptäcka övergrepp och veta vad man ska göra, säger klubbdirektör Malin Svensson.

Under två utbildningsdagar kommer 58 av klubbens 65 ledare och styrelsemedlemmar att gå en endagsutbildning om sexuella övergrepp. De ska lära sig mer om vad sexuella övergrepp är, var gränsen går för ett övertramp, hur man upptäcker och förhindrar dem.

– Vi kommer också att bygga upp en organisation kring det här och skapa regler för vad som gäller för vår klubb. I framtiden kommer vi också att ta ut uppgifter från brottsregistret varje gång vi tar in en ny ledare, säger Malin Svensson.

Bakom utbildningen står handbollsförbundet väst tillsammans med organisationen Sportfront.

– Det här har uppmärksammats mycket sedan Patrik Sjöberg gick ut och berättade om sina övergrepp. Det här är inte roligt att ta i, men det är viktigt, säger Malin Svensson.

Hur vanligt är det med sexuella övergrepp inom idrotten?

– Det är svårt att säga hur vanligt, men det är vanligare än man tror. Det finns många olika sorters övergrepp. Det grövsta övergreppet är inte så vanligt. Men det finns kränkningar av andra sorter. Saker som att ledare daskar till spelarna på rumpan eller att ledare går in i omklädningsrummet när ungdomarna ska duscha är mer vanligt.

Har ni haft sådana här problem i klubben?

– Inte vad jag vet. Men vi tar tag i detta i förebyggande syfte. Vi har också satt ihop en kommitté där man tar upp saker som sexuella övergrepp och mobbning med mera. Det är en grupp med människor i föreningen som har en en professionell bakgrund och kan de här frågorna.

Kristian Johansson