Vallens Linnea Strömberg lämnar STO-fotbollen. Foto: Simon Pettersson

Vallentalangen lämnar

Stenungsundsfotbollen blir en profil fattigare då stortalangen Linnea Strömberg lämnar Vallen för GDFF i division 1.

– Det känns som det bästa valet för mig, säger hon.

Sedan säsongen slutade i oktober har Linnea Strömberg provtränat med flera klubbar.

– Jag har testat lite med Qviding, Jitex, GDFF och Kopparbergs F19-lag som ska spela i F19-allsvenskan. De ska skapa ett nytt F19-lag, de har inte haft det innan.

Men valet föll på GDFF, som vann division 2 förra året och nu ska spela i ettan.

– Jag har tränat med dem och det var där jag trivdes bäst. De ser mig som antingen defensiv forward eller offensiv innermitt. Det är den positionen jag vill ha, säger hon.

Någon fortsättning i Vallen var egentligen inget alternativ.

– Nej, jag ville testa något nytt och spela lite högre än division 2. Det kanske hade varit ett alternativ om vi hade gått upp.

Linnea Strömberg går i nian på Änglagårdsskolan och har bland andra gamle landslagsspelaren Niclas Alexandersson som tränare på skolan. Till våren ska hon välja gymnasieskola.

– Jag kommer att gå antingen på Aspero eller på Katrinelund. Så då blir det smidigt att åka direkt till träningen efter skolan.

Bakom sig har hon ett enastående år, som ny i Vallens a-trupp, SM-guld med Änglagårdsskolan och landslagsuttagning.

– Det har varit skitkul. Jag var ny i a-laget i vintras och hade som mål att ta en startplats, vilket jag gjorde. Sedan hade jag som mål att göra 15 mål. Jag gjorde 13. Det är jag helt okej med.

En målsättning under året var att komma med på landslagssamling, vilket hon också lyckades med, även om Linnea själv inte tycker hon fick visa upp sin bästa sida på samlingen.

– Det var många nya intryck hela tiden. Landslaget spelar inte alls som Vallen spelar, så det var lite svårt att ställa om.

Med Änglagårdsskolan var Linnea med om att ta ett historiskt första SM-guld för skolan, trots att hon gick i åttan och de flesta andra spelarna gick i nian.

– Vi hade ett riktigt bra lag förra året. Målet är att vinna i år igen, men nu är det ett annat lag, när de gamla niorna har slutat.

I Vallen under året spelade Linnea Strömberg mest på vänsterkanten, men själv föredrar hon att spela centralt.

– I landslaget spelar jag innermittfältare, så det hade varit lättare om jag spelade centralt i klubblaget också. Min favoritposition är offensiv innermittfältare eller släpande forward, typ tian-rollen. Man får utmana mycket och får mycket boll. Man kan välja att vända om, utmana eller ta skott. Anfallen går ofta centralt.

I sista matchen med Vallen lossnade det rejält för Linnea, som då fick spela centralt, och gjorde sju mål i en och samma match.

Vad var det som hände?

– Jag vet inte. Jag bara utmanade och körde på. Jag tänkte att det troligtvis var min sista match med Vallen, så jag ville prestera så bra som möjligt.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar