Thomas Gustafsson är tränare för årets upplaga av Skärhamns IK. FOTO: PONTUS SÖDERMAN

”Vi har en oerhört hög topp”

Skärhamns IK är klubben som har gläntat på dörren till elitfotbollen. Nu kämpar den för att komma tillbaka till division 4.

– Vi har en oerhört hög topp, säger SIK-tränaren Thomas Gustafsson.

7 juli 2008 möttes Skärhamns IK och Östers IF i en division 1-match på Rösvallen.

Efter det skildes de båda klubbarna åt. När serien var slut hade den anrika Växjöföreningen vunnit serien – och Tjörnklubben kommit sist.

Fem år senare var Öster åter allsvenskt och Skärhamn i division 5.

Men just den sommaren för snart tio år sedan låg de båda klubbarna på samma nivå.

– Men det är inte så ofta man blir påmind om det längre. Fotboll är mycket av en färskvara, säger Thomas Gustafsson.

Andra året i Skärhamn

Han gör sitt andra år som huvudtränare för klubben. I fjol delade han ansvaret tillsammans med Eric Ohlsson, den här säsongen står Gustafsson på egna ben.

38-åringen är ett välkänt namn på både ön och i klubben. Han har gått den långa vägen i Skärhamn. Började som spelare i pojk och juniorlag, spelade en period i Hällingsjö och en i IFK Uppsala när han studerade i staden. Men han återvände hem och spelade fram till 2014.

– Då drog jag sönder hälsenan. Det var kanske det som behövdes för att komma till insikt att jag skulle sluta, säger han och skrattar.

Men fotbollen kommer han inte ifrån. Nu har han istället dubbla ledarroller i moderklubben. Ett för sonens 8-årslag och ett för A-laget.

Bygga långsamt

Det handlar om att bygga långsamt. Och det handlar om att bygga med egna produkter. Tiden då Skärhamns IK var ett division 1-laget och man tog in spelare från göteborgsområdet, ja den känns långt borta.

Men Skärhamn vill uppåt igen. I alla fall tillbaka till division 4. Förra säsongen blev det en fjärdeplats – frågan är hur långt det kommer att räcka när Bohusfemman ska summeras i oktober.

– På ett division 5-plan vill jag påstå att vi har en oerhört hög topp. Det gäller att vi inte dippar för mycket, säger han och fortsätter.

– Vi vill ta ett kliv uppåt och vi kan göra det i år. Vi vill också slippa åka jojo mellan fyran och femman. Det bästa vore om vi fick behålla truppen intakt och då kan det gå riktigt bra.

Låg snittålder

Thomas Gustafsson är väl medveten om att den håller låg snittålder. Spelare som Emil Larsson, 23, och de båda 20-åringarna Hugo Wolfbrandt och Marcus Johansson har redan skaffat rutin.

Det är en trio som Thomas Gustafsson tror mycket på:

– Om de får vara hela under hela säsongen har jag svårt att se att vi inte hänger med där uppe.

Skärhamnstränare tror på sitt lag i längden:

– Jag tror att det blir en jämnare serie än i fjol. Men det tror jag gynnas oss. Vi är starka på hösten.

Premiären sker på lördag eftermiddag hemma på Tjörns Sparbank Arena mot Kungshamns IF.

Lars Aronsson

sporten@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar