Victor knep den sista platsen

En bra sista tävling gjorde att konståkaren Victor Åberg lyfte sig en placering i rankingen och tog sig till elitseriefinalen i Göteborg i mitten av april.

I tisdags kom en formell inbjudan från det svenska konståkningsförbundet om att han hade blivit uttagen som en av de fem bästa juniorerna i Sverige.

– Jag är ju förstaårsjunior. Det är kul att jag har kunnat prestera så här bra, säger Victor som fyllde 16 år i november förra året.

Man räknas som junior om man är mellan 15 och 18 år.

Var det en överraskning att du kom med?

– Jag tävlade i Jönköping den helgen som var och inför den låg jag sexa i ranking. Det är ju fem som kommer med till elitseriefinalen, säger Victor om den deltävling som var den sista i elitserien.

– Jag visste ju att jag inte var särskilt långtifrån men jag trodde samtidigt inte att jag skulle komma med.

Större än SM

Men den gångna helgens insats utföll uppenbarligen till Victors fördel.

– Den gjorde att jag gick upp en placering i rankingen. När jag kollade i tisdags att jag låg femma, så tänkte jag att jag hade en chans att komma med till elitseriefinalen. Men då hade ju förbundet redan hunnit skicka ut en inbjudan, säger Victor.

Elitseriefinalen betraktas i dessa sammanhang som en större tävling än ett SM.

– Ja, för till SM är det de tio bästa som går vidare men till elitseriefinalen är det bara de fem bästa, förklarar Victor.

För klubben han representerar är uttagningen ännu en fjäder i hatten för verksamheten. ”Vi är oerhört stolta över att Victor har kvalificerat sig. Victor har tränat och tävlat idogt och det har gett en välförtjänt plats” skriver föreningen i ett pressmeddelande

Fortsatt utveckling

Victor har haft en bra säsong så här långt. Bland annat var han uttagen till det SM som hölls i Karlskrona förra året. Han har sedan dess fortsatt att utvecklas.

– Bland annat har jag slagit personbästa igen. Efter SM har vi fokuserat på något som kallas för tävlingstest med vissa element som man ska göra på tävling, säger Victor.

Men ”vi” syftar han på sin tränare Helena Lindblom samt alla övriga i Stenungsunds konståkningsklubb liksom hans föräldrar.

Final i Göteborg

Kanske kommer några av klubbkamraterna för att se honom tävla. Elitseriefinalen avgörs på ganska nära håll. Tävlingen går nämligen av stapeln i Frölundaborg i Göteborg helgen den 13-14 april.

Är det en fördel att den ligger i just Göteborg?

– Ja, det är skönt att kunna åka hem och ta det lugnt. Där känner man sig trygg och så. Men egentligen spelar det ingen roll var tävlingen är någonstans, säger Victor som är bosatt i Ödsmål.

För Victor markerar finalen avslutningen på den här säsongen, men funderingarna kring nästa är redan igång.

– Vi har lite idéer på hur vi ska lägga upp program och hur jag ska kunna avancera mig. Under den kommande sommaren kommer jag att arbeta hårt.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se