• Henån och Stala/Myckleby ses som två av favoriterna i årets femma. Förra året blev Henån snuvat på kvalplatsen till fyran av just Stala/Myckleby i sista omgången. I lagens två derbymöten i fjol vann lagen varsitt möte. Arkivfoto

  ”Viktigt vara bäst på Orust”

  Förhandstipsen pekar ut rivalerna Henån och Stala/Myckleby som favoriter i årets division 5.

  – Det är mycket prestige och viktigt att vara bäst på Orust, säger Oscar Bergström, lagkapten i Stala/Myckleby.

  Henån och Stala/Myckleby var topplag i femman förra året, och inget pekar på att det skulle bli annorlunda i år.

  – Vi är de starkaste lagen av de som är kvar sedan förra året. Sedan vet jag inte vad Lane och Stångenäs, som kommer uppifrån, har för kvalitet, säger Henåns lagkapten Emil Johansson.

  Henåns tränare Pelle Wilson vill lägga över favoritskapet på Stala/Myckleby genom att kalla dem ett ”Madridbygge”.

  – Det vill jag inte säga att vi är, säger Oscar Bergström. Vi har gjort lite värvningar förra året, men det är inga konstigheter. Nu har vi fått spela ihop oss ett år. Henån har spelat ihop i några år, de är favoriter tycker jag.

  Hur är Henån att möta?

  – De är tunga. Stora spelare som smäller på bra. De gillar att slå långt och spelar lite mer rakt än vad vi gör, säger Oscar Bergström.

  Emil Johansson tycker det är viktigt att visa vem som är bäst, men att det var hårdare derbyn förr.

  – Det brukar inte vara fult spel nu. Det var nog värre förr mot Myckleby i fyran. Det var mycket derbystämning. Myckleby var ett fysiskt lag och det smällde mer. Nu har de inte jättemånga av de gamla spelarna kvar, utan det är många nya som man inte har mött så många gånger. Nu är det mer prestige mellan klubbarna än spelarna, säger Emil Johansson, som tycker att Stala/Myckleby är mindre fysiska nu för tiden.

  – De är ett spelande lag. De är tekniska och har flera individuellt skickliga spelare. De har ett bra lagspel och de har sådana som kan göra det lilla extra själva. Det som talar för oss i år är att vi har ungefär samma lag som ifjol. Det borde vara en styrka.

  Oscar Bergström tror att även hans lag har haft nytta av att spela ihop sig.

  – Vi hade många nya spelare förra året. Nu har vi fått ett år att spela ihop oss. Det talar för oss i år.

  Kristian Johansson

  0303-728224

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar