VM-brons för Yrsa och Hector

Yrsa Danielsson från Tjörn nådde överraskande framgångar i VM för islandshästar i Holland.

För Yrsa Danielsson är årets säsong hennes första i klassen Young Rider, för ryttare mellan 16 – 21 år. Med det i åtanke hade hon inga större förhoppningar om att nå medaljplatser i VM utan åkte till Holland med målet att ”bara vara med och njuta”.

I samband med SM tidigare i sommar hade hon en liknande inställning, men överraskade och tog tre guld. Nu har hon överraskat både sig själv och omgivningen även i VM.

– Jag fick två bronsmedaljer! Jag hinner inte prata nu för jag är kvar i Holland och håller på att packa in hästarna för hemfärd, men jag är jätteglad, säger Yrsa.

Den svenska landslagsledningen är likaledes lyckliga över den unga talangen från Tjörn.

– Jättehäftigt att Yrsa tar sig till två a-finaler och dessutom tar medaljer. Särskilt med tanke på att det är hennes första år som Young Rider och hon rider mot tjejer som är upp till fem år äldre än hon, säger landslagets talesperson Alexandra Jörnegren.

Yrsa tog brons i klasserna fyrgång och fyrgångskombination. I tölt placerade hon sig på en sjätteplats.

– Jättebra resultat! Kombinationspriset är det finast man kan vinna i sporten. Där handlar det om en samlad poäng för islandshästens alla gångarter, tölt, skritt, trav och galopp. Det är ett mått på att du har en mångsidig häst, berättar Alexandra Jörnegren.

– Yrsa är en stor talang och hon har väldigt många fina hästar, fortsätter Jörnegren.

Patrik Persson

sporten@lokaltidningensto.se